alaston kirjailija!

kirjailijoiden puhetta ja ajatuksia

Kaksi ensimmäistä arvostelua

Jätä kommentti

Pasi I J

Pasi I J

Tänään sain luettavakseni kaksi ensimmäistä arvostelua Sielut kulkevat sateessa -romaanista. Ensimmäinen julkaistiin Keskisuomalaisessa, kriitikkona Eija Komu:

Onko sielua ja tuonpuoleista olemassa? Jyväskyläläisen Pasi Ilmari Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa lähestyy kuoleman mysteeriä osittain samoin aineksin kuin Stephen Kingin Uinu, uinu lemmikkini (1983, suom. 1989).

En kuitenkaan suosittele lukemaan Keskisuomalaisen arvostelua jos aikoo kirjan varmasti lukea; arvostelu nimittäin spoilaa jonkin verran juonenkäänteitä listatessaan tiettyjä tarinan elementtejä, joiden on tarkoitus tulla lukijalle yllätyksenä. Yleissävy ei ole negatiivinen, joskaan ei selkeästi positiiivinenkaan. Arvio herättänee kiinnostuksen joissakin ja toisaalta karkottanee joitakin.

Toisen tämänpäiväisistä arvosteluista on kirjoittanut Jussi K. Niemelä blogiinsa Kannesta kanteen, sivuista sivuille:

Jääskeläisen aiempiin romaaneihin verrattuna uusin on selkeästi askel kaupallisempaan suuntaan, mutta tämä ei todellakaan tarkoita, etteikö kirjailija olisi tehnyt aivan oikean ratkaisun. Vaikka romaanin alkupuoli on viihdyttävä ja helppolukuinen, sen lopussa avautuva pohjaton taiteellisuus ja moniselitteisyys häikäisee. Juuri tällaisista aineksista kirjallisuuden historian suuret romaanit tehdään ja Jääskeläinen on onnistunut työssään loistavasti. Sielut kulkevat sateessa sekä ylittää että uudistaa kirjailijan aiemman tuotannon ja on selvää, että kirjasta tullaan puhumaan vielä pitkään niin kotimaassa kuin ulkomailla. Käännöksiä odotellessa.

Niemelä analysoi teosta ja tuntuu tavoittaneen aika täydellisesti sen, mitä kirjailija kirjaan pyrki laittamaankin. Yleissävy on melko lailla ylistävä. (Which is nice.) Erityisesti ilahduttaa se, että Niemelä on havainnut ne rakenteelliset ja filosofiset viritelmät, joiden eteen paiskin kovasti työtä, ja kokee ne onnistuneiksi.

Tiedän kyllä kirjoittaneeni romaanin, joka tulee jakamaan lukijoita. Siinä on paljon ns. kirjallisuudellista kokeellisuutta mukana, vaikka pyrin myös viihdyttämään lukijaa – en usko tylsyyden (ns. tavallisen lukijan kokeman) ja taiteellisuuden erottamattomuuteen. Kaikista teoksistani tämä on ehdottomasti kunnianhimoisin, ja jokainen lukija saa tietysti arvoida itse, missä määrin se himoitsemani kunnia on saavutettu, olipa kriitikko, kirjabloggaaja tai ns. rivilukija.

P.S. Myös taiteilija Nora Luoto tykkäsi (sitaatti hänen FB-päivityksestään):

Nyt ne kaikki yli 500 sivua on luettu ja oh, tämän enempää Sielut kulkevat sateessa-kirjaa analysoimatta (teidän täytyy lukea se itse) totean, että RAKASTAN SITÄ. Enkä ihan heti keksi suurempaa kunniaa kuin se, että pääsee tauluineen ja lintuolentoineen hahmoksi tällaiseen kirjaan. Pasille kaikki mahdolliset kirjallisuuspalkinnot tästä nyt heti ja sitten vielä sellainen pienempi ja vaatimattomampi mitali, jossa lukee ”Noran lempikirjailija forever”. Ja jottei menisi ihan imeläksi tämä, mainittakoon että seuraava kirja voisi sitten tulla vähän nopeammin, kiitos. (ja tähän vielä tosi paljon sydämiä)

nora ja kirja

Mainokset

Kirjoittaja: pazi-i-j

Kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen. Teokset: Lumikko ja yhdeksän muuta (Atena 2006). Taivaalta pudonnut eläintarha (Atena 2008). Harjukaupungin salakäytävät (Atena 2010). Sielut kulkevat sateessa (Atena 2013).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s