alaston kirjailija!

kirjailijoiden puhetta ja ajatuksia

Aihe ja tekijä

2 kommenttia

Jukka L

Jukka L

Joku on joskus vihjannut jotakin siihen suuntaan, että lähes jokaisen kirjailijan teoksia lukemalla olisi hahmotettavissa kyseisen kirjailijan oma aihe, tuotannon kokoava tematiikka. En tiedä, hahmottavatko arvon kollegani omista tuotannoistaan sellaista, mutta minä hahmotan.

Yksilön ja yhteisön välinen jännite on se aihe, joka tuntuu valinneen minut, aivan ensimmäisestä teoksestani lähtien. Jopa hyperaktiivisen näköisestä uusiutumisestani – kaavoihin kangistuminen on ehkä suurin pelkoni elämässä – huolimatta törmään jokaisen teokseni kohdalla, suppeimpia lastenkirjojani lukuunottamatta, päätyneeni aina samaan ongelmaan. Mikä on ihmisen osa yhteisössä? Missä määrin elämme toisillemme ja toisistamme? Miten paljon yhteisö vaikuttaa yksilön ajatteluun? Missä määrin voimme olla itsenäisiä subjekteja?

Joka kirjan jälkeen kuvittelen aloittavani jotakin aivan muuta, siirtyväni aivan uusille alueille, mutta siellä se taas odottaa. Sama kysymys. Vanha tuttu, jonka kanssa välit eivät koskaan näytä tulevan selviksi.

Kirjoittaja: Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

2 thoughts on “Aihe ja tekijä

  1. Kyllä, samoja kysymyksiä sitä tuppaa puljaamaan kerta toisensa jälkeen 🙂 Mulla kirjoittaminen lähtee aina tarina edellä, ja vasta kirjoittaessa huomaan että jahas, hahmot alkavat taas toimia näin ja noin, pohtia näitä ja noita juttuja. Joskus käy niinkin että oivallan asian selkeästi vasta kirjan jo ilmestyttyä, ehkä jopa vasta lukiessani palautetta tai arviota.

    Pohjimmiltaan pohdin pitkälti samoja ikuisuuskysymyksiä kuin sinä, Laajis, mutta osin hieman eri tulokulmista. Missä määrin ihmisen psykofyysisessä kokonaisuudessa toimintaan ja (tiedostamattomiin) motiiveihin vaikuttaa fyysinen, missä määrin psyykkinen? Millä tavoin ihminen pyrkii muokkaamaan nykyhetkeä, tulevaisuutta ja jopa menneisyyttä sovittaakseen sen omaan todellisuuteensa? Kuinka paljon ihmiseen vaikuttaa se, millä tavoin hänet määritellään ulkopuolelta? Voiko ihminen koskaan tuntea toisen ihmisen, tai edes itsensä, täydellisesti?

  2. Laajis on varastanut mun teemat! Eikun itse usein huomaan rakentavani yksilö vs, yhteisö -tyylisä rakenteita. Tosin se on draaman kannalta herkullista ja siksi luontevaa. Mutta kyllä sitä itse tajuaa samoja omia uriaan kulkevansa, sitä vain toivoo, että jokainen tarina on omanlaisensa eikä identtinen edellisen kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s