alaston kirjailija!

kirjailijoiden puhetta ja ajatuksia

Vertailukohtia

Jätä kommentti

Eräs viiden pennin elämänviisaus kuuluu: Älä vertaa itseäsi muihin. Lienee kuitenkin mahdotonta, että muiden ihmisten joukossa elävä ihminen ei pitäisi toisia vertailukohtana itseensä ja tekemisiinsä ainakin jossain määrin, yksi enemmän ja toinen vähemmän.
Ainahan sitä toivoo, että pystyisi keskittymään sataprosenttisesti vain kirjoittamiseen, piittaamatta hituakaan sellaisista pikkuseikoista kuin ulkoinen palaute ja mahdolliset vertailut toisiin kirjailijoihin. Myönnän kuitenkin olevani niin höhlä ja itsekeskeinen, että seurailen mitä omista kirjoistani sanotaan, ilahdun positiivisesta palautteesta ja koen ikäviä tunteita negatiivisesta, paitsi silloin kun se on rakentavaa ja siten oikeasti hyödyllistä. Ja oikein mahdottoman hyvää kirjaa lukiessa mieleen nousee haikeus, että osaisinpa itsekin kirjoittaa niin upeasti! 🙂

Jos omia kirjoja verrataan sellaisiin teoksiin, joita itsekin rakastaa, se tuntuu tietenkin hienolta. Aikoinaan Paula Havaste rinnasti Hesarissa Sinisilmä-fantasiaromaanini maailmaa Astrid Lindgrenin Veljeni, Leijonamieleen. Harvaa kai Lindgreniin vertaaminen ei ilahduttaisi, ja minäkin olin niin otettu, että tuo on yksi niistä kritiikeistä jotka ovat jääneet erityisen hyvin mieleen.
Ja kun Alaston bloggari Anne Leinonen mainitsi Molemmin jaloin -scifiromaanin yhteydessä Margaret Atwoodin, se tuntui kerrassaan hivelevältä, siitäkin huolimatta että vertaus liittyy ainoastaan aihepiiriin ja siihenkin vain väljästi (en toki uskottele olevani muutoin Atwoodin tasolla, onhan hän kirjallinen ikoni arkkienkeli jumala).

Mutta entäpä sitten, kun päätyy omien inhokkiensa joukkoon? En mielelläni moiti julkisesti toisten kirjailijoiden kirjoja, mutta onhan selvää että myös kirjailijoilla on omat suosikkinsa ja inhokkinsa, joista muutaman joudun nyt paljastamaan.
Osuin netissä sattumalta muutaman mutkan kautta sivustolle, jossa ihmiset listasivat kirjallisia suosikkejaan. Eräs kommentoija mainitsi minun kirjallisen tuotantoni, ja se oli tietenkin mukavaa. Mutta… hänen muita suosikkejaan olivat muun muassa Twilight-sarja, J.R. Wardin Rakastaja-sarja, Dan Brownin romaanit sekä muutamia muitakin jotka aiheuttavat minulle ärhäkän yökkäysreaktion.
Vaikka kyseessä ei ollut suoranainen vertaus kirjojen välillä, sain pienen hetken pureskella sitä, että teokseni oli ikään kuin niputettuna noiden henkilökohtaisten ällökkieni kanssa. Olen kirjoittanut tarinoita jollaisista itsekin pitäisin, ja oli hämmentävää huomata että niistä pitävän parhauslistalle mahtuu myös kirjoja, jotka minun mielestäni – anteeksi nyt vaan – ovat kamalaa kökköä. Ensimmäinen paniikkiajatus olikin se, että olenko huomaamattani kirjoittanut jollain tapaa samankaltaista kirjallisuutta!? Apua!

Mutta sellaisia me ollaan, lukijat, tämä kirja nappaa ja tuo toinen ei yhtään. Makuja on monenlaisia ja monipuolisia, ja jokaisen oma maku on itselle se sopivin. Päällimmäiseksi jäi kuitenkin ilo siitä, että kirjani ylipäätään olivat jonkun suosikkilistalla! 🙂

Mainokset

Kirjoittaja: anuh

Kirjailija, toimittaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s