alaston kirjailija!

kirjailijoiden puhetta ja ajatuksia

Kaksi päivää Laukaisuun

6 kommenttia

Tiina

Tiina

Tällä viikolla, virallisesti torstaina, ilmestyy Laukaisu. Se on kaikkiaan viides kirjani ja kolmas romaanini.

Laukaisu on minulle monella tapaa uudenlainen kirja. Ensinnäkin se on täysin realistinen (siinä määrin kuin yksikään kaunokirja sellainen oikeastaan on). Aiemmat kirjani ovat olleet jonkinlaista surrealismia, maagista realismia tai uuskummaa. Lajityypin valinta ei ollut mitenkään tarkoituksellista: jokainen tarina saa mukaansa juuri tarvitsemansa elementit, ja tähän tarinaan fantastiset elementit eivät kuuluneet.

Toisaalta kirja syntyi poikkeuksellisen intensiivisesti. Olin pitkään pyöritellyt sen aihetta päässäni, mutta itse tarina ei loksahtanut kohdalleen. Joskus loka-marraskuun vaihteessa 2012 se loksahti ja tuntui itsestäänselvyydeltä. Ymmärsin henkilöt ja tapahtumat.

Seuraavaksi minun piti löytää tarinalle sopiva kerrontatapa. Kerronnallinen ratkaisu on itselleni aina erittäin tärkeä: elättelen ajatusta, että tosiasiassa jokaisella tarinalla on kertoja ja jokaisella kertojalla syynsä kertoa tarina juuri tietyllä tavalla. Kertoja, kertomisen tapa, juoni ja aihe lomittuvat toisiinsa niin tiiviisti, että vääränlaiset valinnat yhden kohdalla sotkevat kokonaisuuden.

Kertojan kanssa jouduin tuskastelemaan jonkin aikaa. Sitten eräänä marraskuisena päivänä vaihdoin kerrontaa ja kertojaa kaikkiaan neljä kertaa. Jokaisella kerralla lähdin kirjoittamaan tarinaa alusta (silloin liuskoja oli kasassa ehkä parikymmentä). Olin niin turhautunut, että harkitsin läppärin heittämistä ikkunasta.

Iltaan mennessä asia kuitenkin loksahti kohdalleen, ja siitä eteenpäin minulla kesti suunnilleen kaksi viikkoa kirjoittaa romaanin ensimmäinen versio valmiiksi.

Nopeutta ei kannata pelästyä: Laukaisu on pienoisromaani. Ja sen kahden viikon kirjoitusrupeaman vastapainoksi kirjan editoimiseen olikin aikaa lähes vuosi – ja ideoimiseen ennen kirjoittamista kuukausia. Tai koko elämä.

Nopeus ei tietenkään ole millään lailla tavoiteltavaa kirjan kirjoittamisessa. Pikemminkin se on pikkaisen hävettävää, antaa tunteen hutiloinnista. Siinäkin menin tarinan ehdoilla: tarinasta ei saanut päästää irti. Tarina vaati sukeltamisen, sen, että pidätän henkeä, kun kirjoitan.

Joka tapauksessa en ole ennen kirjoittanut romaania näin yhtäjaksoisesti ja intensiivisesti. Parhaimmillaan kirjoitin muistaakseni 12 liuskaa päivässä, ja se on minulle varsin paljon. Sellaisen päivän jälkeen ei aivoissa ole montaa ajatusta jäljellä.

Laukaisulla on synkkä aihe: se kertoo perhesurmista, murhenäytelmistä, joissa vanhempi tappaa omat lapsensa ja siinä sivussa puolisonsa ja itsensä. Mietin pitkään, voinko kirjoittaa niin synkästä ja rajusta aiheesta. Toisaalta ajattelin asiaa haasteena: kuinka kirjoittaa perhesurmista siten, että lopputulos on nimenomaan kaunokirjallisesti antoisa, ja toisaalta niin, ettei kirja sorru aiheen itsestäänselvän hirvittävyyden alleviivaamiseen. En tietenkään tiedä, onnistuinko.

Laukaisu on juuri tullut painosta; äsken sain käteen ensimmäisen oman kappaleeni. Olen tyytyväinen ja huojentunut. Kirjan kirjoittaminen ei koskaan ole helppoa, eikä käsikirjoituksen tie ensimmäisestä versiosta painetuksi kirjaksi ole koskaan itsestäänselvyys.

Laukaisu

Laukaisu

Mainokset

6 thoughts on “Kaksi päivää Laukaisuun

 1. Paljon onnea Laukaisun tielle 🙂

 2. Onpa hyytävä ja samalla kiinnostava romaanin aihe. Menee heti lukulistalle. Onneksi olkoon uuden teoksen johdosta!

 3. Mahtavatkohan tietyt aiheet vaatia tiettyä kirjoittamisnopeutta ja -intensiteettiä, virittää kirjoittajansa ikään kuin uudelleen?

  Tärkeästä aiheesta teit Laukaisun. Onnea uudesta kirjasta!

 4. Onnea! Ehkäpä tapaamme aiheen tiimoilta jo tänään.
  Ja hyvä Hesarin juttu, muuten.

 5. Kiitos!

  Katja, ainakin tarinan muoto oli sellainen, että intensiivisyys oli ehkä tarpeen kirjoittamisessa. Kirja alkaa aamusta ja loppuu iltaan, ja tuntui, että se piti kirjoittaakin pienen ajan sisällä, ettei jännite karkaa.

 6. Päivitysilmoitus: Kun teksti jumittaa, muutos auttaa | alaston kirjailija!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s