alaston kirjailija!

kirjailijoiden puhetta ja ajatuksia

Kun teksti jumittaa, muutos auttaa

5 kommenttia

Tiina

Tiina

Mikä eteen kun kirjoittaminen ei suju? Niitä hetkiä on paljon, hieman erityyppisiä, eri syistä johtuvia ja erilaisten tekstien parissa vietettyjä. Jonkinlaisia niksejä olen toki kehittänyt, vaikka joskus auttaakin vain aika. Kirjoittajan tärkein työväline on pää, ja omaa päätään pitäisi oppia hallitsemaan.

Varsinaisesti valkoisen paperin tai tyhjän näytön kammosta en välttämättä enää juurikaan kärsi. Kun aloitin määrätietoisen kirjoittamisen vuonna 2003, ongelmana oli, mistä kirjoittaisin. Olin päättänyt kirjoittaa paljon lyhyehköjä novelleja, ja lukemattomat kerrat istuin tuijottamassa tyhjää näyttöä ja odomassa, että suuri idea saapuisi jostain.

Nykyään minulla on valtavasti asioita, joista haluaisin kirjoittaa, ja monta keskeneräistä käsikirjoitusta ja novellinalkua jatkettavana (puhumattakaan kaikista kolumneista ja blogauksista). Kirjoittaminen takkuaa useimmiten nimenomaan keskeneräisen tekstin kanssa.

Yleensä kirjoittamisongelmiin auttaa jonkinlainen muutos. Pienimmillään se voi olla siirtyminen keittiön pöydän äärestä (jossa yleensä kirjoitan) vaikkapa lastenhuoneeseen. Lastenhuoneen kirjoituspöydän ääressä tuskailin esimerkiksi Laukaisun hankalan kertojan kanssa, josta kerroin edellisessä blogauksessani.

Kirjoitan mielelläni myös kahviloissa ja muilla julkisilla paikoilla. Pidän pienestä hälinästä ympärilläni, en tarvitse täyttä hiljaisuutta. Kaiken mahdollisen häiriön poistaminen vain huonontaisi kirjoittamistani.

Yksi parhaista kirjoituspaikoista on juna: hieman hälinää, pakko istua paikallaan, kahvia, maisema, jota voi keskittyä katselemaan ajattelutaukojen aikana.

Kirjoitan mielellään myös kesämökillä ja hotelleissa. Joskus olen viikonlopuksi lainannut sukulaisen asuntoa, kun on ollut kiire saada teksti valmiiksi. Kirjoittaisin todella mieluusti ulkomailla, mutta toistaiseksi pitkät residenssijaksot eivät ole olleet mahdollisia. Tulevaisuudessa aion turvautua niihinkin. Ehkä kaikkein suurin unelmani olisi kirjoittaa laivassa, joka kiertelisi  esimerkiksi Välimerta ympäri. Haaveita täytyy olla.

Muunkinlaiset muutokset auttavat kirjoittamisessa. Vuosia sitten, kun kirjoitin novelleja kokoelmaani En tunne sinua vierelläni, aloin loppuvaiheessa hermostua, kun halusin saada aikaan hieman erilaisia novelleja kuin aiemmin, mutta kirjoittaminen ei sujunut. Yhden novellin kirjoitin alasti, pimeässä ja Bachia kuunnellen. Ajatus oli, että minun pitäisi tuntea fyysisesti jotain erilaista kuin normaalisti kirjoittaessani. Valmiiksi tuli.

Joskus vaadittava muutos tarkoittaa tekstin vaihtamista. Itselläni on tällä hetkellä tekeillä kaksi romaania, ja suunnittelin, että kirjoitan toisesta ensimmäisen version valmiiksi ennen kuin yritän saada vasta alkuvaiheissa olevan kunnolla vauhtiin. Viikkojen jumittamisen jälkeen päätin vaihtaa käsikirjoitusta ja jättää puolessa välissä olevan hautumaan. Nyt sujuu taas: olen innoissani uudesta tekstistä, jota ehdinkin hahmotella ja suunnitella pitkään.

Mainokset

5 thoughts on “Kun teksti jumittaa, muutos auttaa

 1. Hei Tiina

  Saisimmeko lainata tai laittaa linkin juttuusi runotorstain sivulle. Meilläkin on varmaan monia joille asia on tuttu. Hyviä, yksinkertaisia neuvoja. Kiitos Tiina

  T: Ari Kokkonen
  Runotorstain moderaattori
  http://runotorstai.blogspot.fi/

 2. Moi,
  saatte lainata 🙂

 3. Kuulostaa hyvältä. Eräs kirjoittajaystäväni aikoi ostaa kausikortin kaukojunaan, jotta saisi romaankässärinsä valmiiksi – tekstiä kun syntyy häneltäkin kuulemma parhaiten junassa.

 4. Meitä junassa kirjoittavia ihmisiä on enemmänkin.. Liikkuva kirjoituspiiri!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s