alaston kirjailija!

kirjailijoiden puhetta ja ajatuksia

Ensimmäinen kirjatrailerini – ja niin kaunis!

7 kommenttia

Tiina Raevaara

Tiina Raevaara

Nyt se on täällä – eli ensimmäinen kirjatrailerini koskaan! Yö ei saa tulla löytyy nyt siis myös YouTubesta.

Olen pitkään ollut hieman epävarma kirjatrailereiden suhteen. Minusta on sääli, jos kirjat eivät riitä sellaisenaan, vaan niistä pitää muokata jotain elokuvamaista, että yleisö kiinnostuisi.

En pidä liian mainosmaisista kirjatrailereista. Toisaalta en pidä liian kotikutoisistakaan: niiden anti saattaa jäädä kovin vähäiseksi. En oikein ole ollut varma, mikä kirjatrailerin tarkoitus on.

Alkukeväästä kuitenkin päätin, että haluan trailerin. Ja koska itse en osaa sellaista tehdä, etsin hommaan oikean osaajan. Sellaiseksi valikoitui Mikaela Välipakka, joka on aiemmin tehnyt muun muassa runovideoita ja saanut niistä palkintoja. Ideoimme traileria yhdessä, mutta Mikaela oli lopulta vastuussa käsikirjoituksesta, toteutuksesta, äänimaisemasta, kuvauksesta ja leikkauksesta. Kaikesta siis.

Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Traileri on kaunis, hieman surrealistinen, tyylikäs. Kirjatrailerit ovat varsin tuore ”taiteenala”, eikä niiden muoto tai sisältö ole vielä vakiintunut. Halusin melko pitkän trailerin – pituutta on yli 3 minuuttia, kun yleensä ne ovat alle kaksiminuuttisia – koska mielestäni tunnelmalle pitää antaa tilaa.

En halunnut liian mainosmaista enkä toisaalta sellaista, että kirjan tapahtumia ”kuvitettaisiin” liikaa. En pidä siitä, ettei lukijan mielikuvitukselle anneta tilaa. Kirjallisuuden tärkeimpiä ominaisuuksia on minulle ollut juuri se, että lukijana saan itse kuvittaa kaiken.

Nykypäivää on kuitenkin se, että kirjankin kannattaa jollain tapaa näkyä monessa eri median kanavassa. Odotan mielenkiinnolla, millaista muuta videosisältöä kirjoista voisi tehdä.

7 thoughts on “Ensimmäinen kirjatrailerini – ja niin kaunis!

 1. En voi sille mitään, mutta tuo kertojan/lukijan ääni teki minulle videosta koomisen ja melodramaattisen. Erilaisella äänellä se olisi minusta toiminut paremmin.

  Minä tein kolmelle ensimmäiselle romaanilleni kirjatrailerit. Kuten alun perin arvelinkin, ei siinä juuri järkeä ollut, kirjatrailereiden katsojamäärät Suomessa jäävät niin alhaisiksi. Ehkä sinun on helpompi löytää katsojia, kun olet tunnetumpi.

 2. Lukija on näyttelijä Matti Laine. Minusta hänen äänensä sopii tähän.

 3. ”Halusin melko pitkän trailerin – pituutta on yli 3 minuuttia, kun yleensä ne ovat alle kaksiminuuttisia – koska mielestäni tunnelmalle pitää antaa tilaa.”

  Tälle alle kaksiminuuttisuudelle on syynsä. Isossa Maailmassa on todettu, että ihmisten keskittymiskyky loppuu kirjatrailerissa siinä puolentoista minuutin kohdalla. Kultakalan keskittymiskyky. Jos haluaa käyttää traileria markkinointiin, se kannattaa pitää lyhyenä.

 4. Olen toki tuosta tietoinen. Mutta koska traileri ilmiönä vasta hakee muotoa, nyt jos koskaan on aika kokeilla erilaisia ratkaisuja. Itse ajattelen, että pelkkänä mainospalana trailerit ovat vähän tylsiä. Entä jos ne olisivat vaikkapa lyhyelokuvan tapaisia tulkintoja jostain kirjan elementistä?

  Ja miksi traileri oikeastaan edes pitäisi katsoa loppuun? Jos tarkoituksena on pelkkä markkinointi, katsojalle voi kirjan nimi jäädä mieleen jo trailerin ensimmäisten sekuntien aikana. Veikkaan, että aika harva ostaa kirjaa pelkän trailerin perusteella. Pitää olla muitakin kiinnekohtia kirjaan.

  Ehkä minun ajatukseni kirjatrailereista on enemmänkin sellainen, että niiden kautta kirjan sisältö voi jollain tapaa näkyä Youtube-maailmassa. Eli sisältö ensin, mainos vasta sitten. Miksi kukaan edes vaivautuisi katsomaan pelkkiä mainoksia? Elokuvatrailereiden tasoisia kirjatrailereita en usko kenenkään vielä pystyvän tekemään. Kantava ajatus pitää tulla muualta.

 5. Tuo oli hyvä, mutta aika pitkä ”nykykäsityksen” mukaan 🙂 Voisiko kirjatraileri olla myös rosoinen, ihan-ite-tehty omalla ipadilla? Minulla olisi varaa vain sellaiseen.

 6. Varmasti voisi! Kekseliäisyydestä ja yllättävästä lähestymistavasta on varmasti paljon enemmän kiinni kuin kalliista kamerasta.

 7. Minä olen kyllä niin yksinkertainen mies etten kykene saamaan mitää kokonaista näiden nuorten tyttökirjalioiden jutuistta ja mielipiteistä, pulppuavat, kovalla kiihkolla mutta, mitä? sitä mä e tie. Tärkeitä kuitenkin on että saavat viestinsä kulkemaan ja avattua toinen toisilleen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s