alaston kirjailija!

kirjailijoiden puhetta ja ajatuksia

Rikkuriteksti, ja mitä sille tekisi

2 kommenttia

annekuvaKun käsikirjoitus ei vain toimi, mitä sille pitäisi tehdä? Olen nyt pähkäillyt hylsykeräilijäkässäriäni ja sitä, miten sen kanssa toimisi. En haluaisi hylätä tarinaa kokonaan, toisaalta en tehdä siitä väkisin mitään mitä se ei ole. Selvästikin jotakin on pielessä, ja olen itsekin hahmottanut ongelmakohtia ja korjattavia asioita. Voisin kirjoittaa kässäristä noin puolet juonellisesti uusiksi nykyisistä rakennuspalikoista käsin, tai korjata sen  niin, että vaihdan kokonaan päähenkilöä ja painotuksia. Tarinassa on kolme kertojaa, senkin voi rikkoa keskittymällä vain yhteen kertojaan. Ja minä-muotoisesta näkökulmasta voisi luopua ja heittää kehiin kaikkitietävän kertojan. Valintoja, valintoja!

Yksi hyvä menetelmä on kuulemma semmoinen, että kässärin tekee kokonaan uusiksi sivuja selaillen – mutta alkuperäistä tiedostoa ei saa käyttää kirjoittamiseen. Silloin tulee kopioimisen sijaan väistämättä editoineeksi ja kirjoittaneeksi uutta. Ajatus houkuttelee, vaikka se työläältä kuulostaakin.

Ehkä voi olla viisainta ja selkeintä antaa tekstin vain olla, ja keskittyä kokonaan uusiin juttuihin. Onhan minullakin pöytälaatikon uumenissa yhtä sun toista, joka ei koskaan nähnyt päivänvaloa, eikä tarvitsekaan. Harmittaa kuitenkin se 172 sivua kässäriä ja monen vuoden ajalle jakaantunut työ, ei tekisi mieli luovuttaa, ei vieläkään (saisiko siitä novellin? raapaleen? näytelmän?).

Ehkä nämä henkilöt alkavat synnyttää uutta tarinaa. Yksi keskeisistä hahmoista vihjailee jo muutenkin, että voisi miehen sijaan rakastua naiseen. Vai onko se kuitenkin ihan eri tarinan siemen? Ota näistä nyt selvää.

Joskus suunta ei ole ollenkaan selkeä, ei edes paljon kirjoittaneella, silloin kun kyseessä on täysin omista kiinnostuksista kumpuava tarina, johon mikään ulkopuolinen taho ei aseta vaatimuksia.Kun kässäri sakkaa, siihen menee perusluottamus – en tällä hetkellä oikein tiedä mikä siinä on säilyttämisen arvoista ja onko mitään – vaikkakin lausuntojen perusteella siitä on  hyvääkin löydetty.

Selkeästikin tekstin kannattaa antaa nyt vain olla, ja keskittyä tekemään jotakin muuta. Mistä päästäänkin romaaniin, joka on snadisti jumissa…

Kirjoittaja: Anne

Kirjailija ja kustannustoimittaja, proosakuiskaaja.

2 thoughts on “Rikkuriteksti, ja mitä sille tekisi

  1. Minulta on tulossa jossain vaiheessa postaus vähän samantyyppisestä kässäristä. Sen kanssa olin monta, monta kertaa luovuttamassa, mutta lopulta sen kanssa kävi hyvin, se ilmestyy alkuvuodesta. Editoin sitä tosi rankasti, mutta en tehnyt sille mitään yksittäistä radikaalia muutosta. Tai siis viimeinen 1/3 tuli muutettua lähes täysin (ja paljon muutakin), mutta kertoja ja muukin olennainen pysyi samana. On toki hyvin mahdollista, että sille olisi käynyt jotain ihan muuta.

    Minulla on vuosia sitten hylätty käsis, josta mm. eräs kustantamo sanoi, että ”lukijaraati piti, markkinointiosaston mielestä tätä ei pysty myymään” (tiedä oliko ovela geneerinen hylky, sillä aihe oli tapetilla silloin, eikä siitä ollut – tai ole – muita romaaneja). Siitä olen yrittänyt jalostaa ties mitä runoja ja novelleja, nekään eivät ole koskaan oikein onnistuneet. Ehkä siinä oli jotain perustavanlaatuista pielessä, kun edes palaset eivät toimi. Pieniä elementtejä siitä on nähtävissä kyllä 1., 3., ja 5. julkaistuissa/julkaistavissa romaaneissani.

  2. Ongelmallisinta kirjoittajahorisontista on se, että kun ei tiedä, mikä olisi viisain ratkaisu juuri tämän tekstin kohdalla… Tavallaan kaikkeen luottaa ja arvelee, että kyllä tämä tästä. Mutta työn määrä vähän hirvittää, ja tosiaan on se pelko, että käy niin, että onnistuu sitten veistelemään kaiken oleellisen pois…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s